Dopen in Gent

De doop is een traditiegebonden gebruik dat sinds jaar en dag een belangrijk deel uitmaakt van het rijke studentenbestaan. Het is een gebeuren dat tot doel heeft hechte vriendschapsbanden tot stand te brengen; een band die vaak voor het leven behouden wordt. Het is bovendien een leuk gebeuren vol uitdagingen en opdrachten waar de studenten mooie herinneringen aan overhoudt.

De Dienst StudentenActiviteiten neemt samen met de konventen hier een proactieve rol in voor het goed en verantwoord verloop van deze traditionele activiteiten te garanderen. Van de circa 140 erkende verenigingen organiseren er circa 80 doop. Om een doop te mogen organiseren worden er strenge voorwaarden opgelegd om het goede verloop te garanderen. Zo stelt iedere dopende vereniging tijdens de zomermaanden een doopdraaiboek samen waarin alle activiteiten uiteengezet worden. EHBO-cursussen worden georganiseerd en verzekeringspolissen gecontroleerd. Na het inschrijven van de studenten wordt van iedere deelnemer de medische fiches opgevraagd en de nodige voorzorgen genomen. De konventen voorzien volwaardige EHBO-kits die op iedere doopactiviteit aanwezig zijn.

Het Gents Doopdecreet is sinds het begin van de eeuwwisseling een vaste waarde in het studentenleven. Het door de jaren heen steeds strengere decreet bepaalt zaken zoals alcoholgebruik en verbiedt praktijken zoals naaktloperij. Het decreet wordt jaarlijks geëvalueerd en zo nodig aangepast, waarna het tijdens de academiejaarwisseling ondertekend wordt door de verenigingen. Sedert academiejaar 2010-11 ondertekent iedere erkende Gentse studentenvereniging dit decreet. Correcte opvolging van het decreet wordt nauwgezet gecontroleerd door de konventen en de DSA, wat vaak tot korte nachten leidt voor de doopcontroleurs tijdens de doop- en ontgroeningsperiodes.

Sedert academiejaar 2019-20 is er ook een Vlaams doopcharter, gebaseerd op het Gentse model. Dit charter vervangt het Gentse doopdecreet niet, aangezien het Gentse doopdecreet veel diepgaander en uitgebreider is. In het academiejaar 2021-2022 werd het Gentse doopdecreet herzien tijdens een maandenlange conferentie met de verschillende verenigingen, de Stad Gent en de Universiteit Gent. Sinds het najaar 2022 is het nieuwe doopdecreet, waarin vriendschap en verbroedering centraal staan, in voege getreden. Met het nieuwe decreet gaat een vertrouwenswerking hand in hand waarbij er binnen elk konvent vertrouwenscontacten ter beschikking staan voor deelnemers aan de doop. Bij inschrijving ontvangt elke deelnemer een flyer met daarop de contactgegevens van het vertrouwenscontact die ze zowel in naam als anoniem kunnen bereiken.

Heb je iets gezien of gehoord in verband met een doop dat je wil melden? Contacteer studentenbeheerder Emilie De Rycke via emilie.derycke@ugent.be.

Vragen omtrent dopen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via dopen@student.ugent.be.