Subsidies
Algemene subsidies
Procedure
Elke door UGent erkende vereniging heeft het recht op subsidies. Deze subsidies zijn bedoeld ter ondersteuning van de werking van de vereniging en het organiseren van activiteiten die binnenin de doelstelling van de vereniging, het overkoepelend konvent of de DSA passen. De Algemene Vergadering van een konvent beslist hoeveel subsidies elke vereniging krijgt. Dit bedrag wordt door de DSA in twee gelijke delen gesplitst. De eerste helft wordt in mei naar de vereniging gestort, de tweede helft in november.
Een vereniging kan de subsidies gebruiken zoals ze het meest nuttig beschouwt. Wel wordt er nagegaan of de vereniging financieel gezond is en of ze voldoende hun doelstelling nastreven, dit wordt gecontroleerd door middel van het jaarverslag. Verlies of winst maken is toegestaan. Daarnaast bevat het jaarverslag ook een globaal financieel luik waarin de financiën van het volledige jaar worden toegelicht. We raden aan om dit vanaf het begin van het kalenderjaar bij te houden, zo wordt het een makkelijke taak. Het financieel luik is enkel voor feitelijke verenigingen, niet voor VZW’s. VZW’s voegen de jaarrekening via de boekhouder toe.
Documenten
- Infobrochure 2023: NL / EN
- Reglement Studentenverenigingen: NL / EN
- Financieel luik jaarverslag feitelijke vereniging
- Sjabloon voor jaarverslag
- Sjabloon voor jaarverslag konvent, projectverenigingen en Schamper
Extra subsidies
Procedure
UGent stelt een extra subsidie ter beschikking van studentenverenigingen die werk maken van sociale inclusie (waardoor kansengroepen makkelijker hun weg vinden naar het verenigingsleven) of maatschappelijk actuele thema’s opnemen (zoals grensoverschrijdend gedrag, mentaal welzijn, middelengebruik, duurzaamheid).
Meer
Met deze nieuwe, extra subsidie wenst Directie Studentenvoorzieningen ter concretisering van het beleidsplan “Studentenvoorzieningen/Studentenwerking” en het beleidsplan “Studentenwelzijn” van de UGent, initiatieven te ondersteunen die bijdragen tot:
- de “sense of belonging”, zodat studenten zich meer verbonden voelen met medestudenten en hun sociale integratie aan de universiteit gestimuleerd wordt;
- een “community of caring”, waarbij iedereen zorgzaam en respectvol omgaat met elkaar. De UGent tolereert geen enkele vorm van discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.
Sense of belonging
Het doel bestaat erin om meer studenten - een zo breed mogelijke en diverse groep - te bereiken en het inclusief karakter van de studentenverenigingen te versterken. Dit gebeurt bij voorkeur door een universele aanpak: het organiseren van activiteiten die àlle studenten aanspreken en die dus laagdrempelig zijn. Doelgroepgerichte acties kunnen evenwel ook waardevol zijn, bijv. als opstap naar het verenigingsleven.
Community of caring
Een tweede doelstelling bestaat erin om een leefklimaat te bevorderen waarin elke student zich sociaal veilig voelt. Initiatieven ter preventie van grensoverschrijdend gedrag dragen hieraan bij. Studentenverenigingen die willen werken rond maatschappelijk actuele thema’s zoals bijv. mentaal welzijn en middelengebruik, komen eveneens in aanmerking voor ondersteuning.
Activiteiten m.b.t. andere maatschappelijke thema’s kunnen eveneens in aanmerking komen voor de extra subsidie, mits (ook hier) gefocust wordt op het UGent studentenverenigingsleven (bijv. duurzaamheid: verminderen van de ecologische voetafdruk van activiteiten van studentenverenigingen).
Enkele voorbeelden van initiatieven of thema’s die in aanmerking komen voor deze subsidie:
- Inclusieve evenementen: organisatie van evenementen waarbij mogelijke drempels voor deelname zoveel mogelijk op voorhand al weggewerkt worden, zodat er veel minder individuele aanpassingen moeten gebeuren en studenten met een diversiteit aan identiteits- en achtergrondkenmerken zich welkom voelen. Bijv.: vlotte toegankelijkheid, inclusieve taal en open communicatie, inspraak van de doelgroep of samenwerking met rolmodellen.
- Doelgroepgerichte initiatieven, acties of activiteiten voor specifieke doelgroepen. Voorbeelden van doelgroepen: studenten met een migratieachtergrond, studenten met een functiebeperking, studenten met beperkte financiële draagkracht, pioniersstudenten (de eerste in het gezin die studeren), LGBTQ+ studenten, anderstalige studenten, internationale studenten, pendelstudenten, schakelstudenten, werkstudenten…
- Zichtbaarheid van het studentenverenigingsleven. Bijv. naamsbekendheid, communicatie over het aanbod.
- Diversiteit in leiderschap. Bijv. inclusief rekruteren van bestuursleden.
- Grensoverschrijdend gedrag.
- Mentaal Welzijn.
- Gezonde levensstijl. Bijv. alcohol, middelengebruik.
- Duurzaamheid van activiteiten van studentenverenigingen.
Initiatieven kunnen de vorm aannemen van bijv. evenementen, sensibiliseringsacties, workshops, trainingen, rolmodellenwerking, informatieverzameling en analyse (nulmeting), opmaak communicatieplan, expertisedeling en ervaringsuitwisseling tussen verenigingen,…
Konventen, erkende studentenverenigingen aan de UGent, projectverenigingen en Schamper komen in aanmerking voor deze extra subsidie. Je dient een aanvraag in bij de studentenbeheerder (dsa@ugent.be) via de template.
De VKV beslist over de toekenning van de subsidies. Aanvragen voor subsidies kunnen het hele jaar door ingediend worden, ze worden behandeld op de eerstvolgende vergadering van de VKV, mits ze 7 werkdagen voordien ingediend zijn.
De eerstvolgende bijeenkomsten van de VKV zijn nog niet gepubliceerd. Neem contact op met DSA voor meer info.
Elk initiatief, hoe klein ook, komt in aanmerking. Verenigingen die reeds bij de Gentse Studentenraad een subsidie voor hetzelfde initiatief hebben gekregen, komen niet in aanmerking voor deze extra subsidie.