Normen en Waarden

Missie en Doel

In onze snel veranderende maatschappij blijft het cruciaal om aandacht te besteden aan uitdagingen zoals alcoholproblematiek, studentenwelzijn, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, inclusiviteit en duurzaamheid. Als verenigingen staan we klaar om de waarden en normen in het studentenleven te omarmen en te beschermen, omdat het welzijn van elke student onze hoogste prioriteit heeft.

Aan het einde van academiejaar 2021-2022 ontstond, vanuit de VKV-vertegenwoordiging in de Sociale Raad, het idee om een charter uit te werken dat een kader biedt voor normen en waarden in het studentenleven. Een mooi idee dat gestart is door de actuele uitdagingen rond studentenwelzijn: (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, alcoholproblematiek, inclusie… Alomvattend: sociale moeilijkheden binnen het studentenleven, waarbij de studentenverenigingen een essentiële rol kunnen en willen spelen. Vanuit de nood van de verenigingen is het startschot gegeven voor de organisatie van een conferentie van normen en waarden . In samenwerking tussen het FaculteitenKonvent, SeniorenKonvent en Home Konvent en met ondersteuning van de Dienst StudentenActiviteiten werden de eerste stappen voor de organisatie van deze conferentie gezet.

Als verenigingen staan we klaar om de waarden en normen in het studentenleven te omarmen en te beschermen, omdat het welzijn van elke student onze hoogste prioriteit heeft.

In samenwerking met de universiteit

Vanuit de UGent zijn er 3 algemene doelen: preventie, remediëring en sanctionering. Vanaf academiejaar 2023-2024 worden er 3 opleidingen rond preventie aangeboden door de UGent. Als eerste wordt er een train de trainer voorzien voor kernfiguren uit het studentenleven. Zo kunnen zij vanuit deze train de trainer en aangeleerde kennis de bestuursleden van de erkende studentenverenigingen een opleiding geven rond grensoverschrijdend gedrag aan het begin van het semester. De verenigingen verwerven op deze manier de nodige kennis en tools om voorvallen rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag aan te kunnen pakken en/of door te verwijzen indien nodig. Daarbovenop verhogen we ook de focus op studentenwelzijn. Studenten stellen zeer weinig hulpzoekend gedrag wanneer ze ondersteuningsnood ervaren. Vroeg detectie is daarom essentieel. Met het project WeCare verhogen we de kennis van de gehele UGent community (personeel én studenten) rond studentenwelzijn en de verwijskanalen zodat studenten zo vlot mogelijk de juiste hulp krijgen wanneer nodig

Praktische Ondersteuning

Iedere vereniging kan beroep doen op een toolbox voor sensibilisering (namelijk vòòr aanvang van een activiteit) en remediëring. De toolbox wordt nog verder verfijnd in samenwerking met stad Gent. Specifiek voor sensibilisering zou er een focus liggen bij het organiseren van evenementen waarbij studentenverenigingen via een checklist kunnen nagaan hoe ze een safe space kunnen waarborgen tijdens hun evenement. Voor remediëring zijn er specifieke tools voorzien voor o.a. nazorg en tucht.

Toolbox

Op zoek naar extra ondersteuning om je evenement vlekkeloos te organiseren en ervoor te zorgen dat de veiligheid van de deelnemers gewaarborgd is? Ontdek hier onze toolbox met good pratices m.b.t. grensoverschrijden gedrag bij het organiseren van evenementen.

Flowchart GOG waarneming

Flowchart

Ontdek hier de flowchart, speciaal ontworpen om een helder overzicht te bieden van de stappen die je kunt nemen wanneer er binnen jouw vereniging sprake is van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Onthoud, deze flowchart is een waardevol hulpmiddel, maar je staat er niet alleen voor! Aarzel niet om contact op te nemen met jouw konvent of de studentenbeheerder voor ondersteuning en advies bij eventuele problemen.

Flowchart GOG waarneming Flowchart GOG aanwezig

Spiking

Na een recente bijeenkomst met de preventiedienst van de UGent over het groeiende probleem van spiking willen we graag studentenverenigingen informeren en ondersteunen bij het omgaan met dergelijke incidenten. Hieronder kan de belangrijkste informatie gevonden worden, onderverdeeld in drie secties: preventieve maatregelen, wat te doen tijdens een incident, en opvolging na een incident. Als laatste worden er nog contactpunten meegegeven.

Preventieve maatregelen

Preventie is essentieel om spiking-incidenten zoveel mogelijk te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die verenigingen kunnen nemen:

  • Bewustwording: Organiseer bewustwording in je studentenvereniging om leden bewust te maken van de gevaren van spiking en de signalen ervan. Zo kan dit aangehaald worden op een activiteit, of kan dit besproken worden binnen het organiseren van een activiteit zoals een fuif.
  • Veiligheidsrichtlijnen: Implementeer en deel richtlijnen met de organiserende praesidia. Informatie en materialen zijn beschikbaar op de websites van de Vlaamse Overheid en de VAD (Vlaamse Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen).
  • Training en workshops: Neem deel aan workshops geleid door de IDDPW en andere instanties om (praesidium)leden op te leiden over bewustwording en preventie van spiking.
  • Verantwoord alcohol schenken: Train organiserende (praesidium)leden om verantwoord alcohol te schenken, en wees alert op tekenen van dronkenschap of spiking. Gratis onlinetrainingen zijn beschikbaar via VAD.

Wat te doen bij een incident?

Het is van cruciaal belang om snel en effectief te handelen:

  • Op UGent terrein: Bel onmiddellijk de permanentiedienst en zoek hulp indien nodig. De bewakingsagenten van de permanentiedienst zijn getraind om snel te reageren en gepaste maatregelen te nemen.
  • Op privéterrein: Informeer cafébazen en andere relevante partijen over de situatie. Zij moeten weten hoe ze een situatie kunnen inschatten en hoe ze adequaat moeten handelen.
  • Veiligheid voorop: Breng de getroffen persoon naar een veilige plek, weg van de drukte, en laat een vriend of vertrouwenscontact bij hen blijven.
  • Hulpdiensten: Bel een ambulance bij medische noodsituaties, en contacteer de politie bij vermoedens van spiking na overleg met de betrokkene.

Opvolging na een incident

Na een incident is het belangrijk om de juiste opvolging te garanderen:

  • Politie informeren: Meld het incident altijd bij de politie zodat alle relevante informatie beschikbaar is.
  • Samenwerking: Werk nauw samen met het konvent/de DSA om effectieve communicatie en campagnevoeringen te verzekeren.
  • Workshops en GOG-sessies: Neem deel aan workshops zoals de Student Bootcamp of GOG-sessies voor informatie en voorbereiding op mogelijke incidenten.

Contactpunten

Voor vragen, hulp of het melden van een incident, kunt u contact opnemen met de volgende diensten:

Door deze maatregelen en aanbevelingen hopen we dat verenigingen beter voorbereid zijn op spiking-incidenten en dit probleem effectief aan te pakken. We moedigen alle verenigingen aan om deze informatie te verspreiden en actief deel te nemen aan preventie- en bewustwordingsactiviteiten.