Normen en Waarden

Aan het einde van academiejaar 2021-2022 ontstond, vanuit de VKV-vertegenwoordiging in de Sociale Raad, het idee om een charter uit te werken dat een kader biedt voor normen en waarden in het studentenleven. Een mooi idee dat gestart is door de actuele uitdagingen rond studentenwelzijn: (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, alcoholproblematiek, inclusie… Alomvattend: sociale moeilijkheden binnen het studentenleven, waarbij de studentenverenigingen een essentiële rol kunnen en willen spelen. Vanuit de nood van de verenigingen is het startschot gegeven voor de organisatie van een conferentie van normen en waarden. In samenwerking tussen het FaculteitenKonvent, SeniorenKonvent en Home Konvent en met ondersteuning van de Dienst StudentenActiviteiten werden de eerste stappen voor de organisatie van deze conferentie gezet.

Deze conferentie was zeker niet het eerste mooie initiatief vanuit een konvent/verengingen. Al enkele jaren is er bij de verenigingen meer aandacht voor deze belangrijke hedendaagse uitdagingen, waarbij zij de kracht zien van hun konvent om hen verder te helpen om deze problemen aan te pakken. Verschillende konventen hebben in hun werking extra aandacht besteed aan belangrijke hedendaagse uitdagingen zoals mentaal welzijn, duurzaamheid, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag… Vanuit deze initiatieven is het duidelijk dat er hoge noden zijn, waarbij wij veel steun kunnen vinden bij Universiteit Gent en stad Gent. We merken van zowel de verenigingen als de konventen op dat deze sensibilisering op evenementen de studenten helpt en het algemeen bewustzijn verhoogt.

Vanuit de UGent zijn er 3 algemene doelen: preventie, remediëring en sanctionering. Vanaf academiejaar 2023-2024 worden er 3 opleidingen rond preventie aangeboden door de UGent. Als eerste wordt er een train de trainer voorzien voor kernfiguren uit het studentenleven. Zo kunnen zij vanuit deze train de trainer en aangeleerde kennis de bestuursleden van de erkende studentenverenigingen een opleiding geven rond grensoverschrijdend gedrag aan het begin van het semester. De verenigingen verwerven op deze manier de nodige kennis en tools om voorvallen rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag aan te kunnen pakken en/of door te verwijzen indien nodig. Daarbovenop verhogen we ook de focus op studentenwelzijn. Studenten stellen zeer weinig hulpzoekend gedrag wanneer ze ondersteuningsnood ervaren. Vroegdetectie is daarom essentieel. Met het project WeCare verhogen we de kennis van de gehele UGent community (personeel én studenten) rond studentenwelzijn en de verwijskanalen zodat studenten zo vlot mogelijk de juiste hulp krijgen wanneer nodig.

Iedere vereniging kan beroep doen op een toolbox voor sensibilisering (namelijk vòòr aanvang van een activiteit) en remediëring. De toolbox wordt nog verder verfijnd in samenwerking met stad Gent. Specifiek voor sensibilisering zou er een focus liggen bij het organiseren van evenementen waarbij studentenverenigingen via een checklist kunnen nagaan hoe ze een safe space kunnen waarborgen tijdens hun evenement. Voor remediëring zijn er specifieke tools voorzien voor o.a. nazorg en tucht.

In onze huidige maatschappij kunnen we niet ontkennen dat het nodig is en blijft om aandacht te geven aan uitdagingen en moeilijkheden zoals alcoholproblematiek, studentenwelzijn, GOG, inclusiviteit... Vanuit het standpunt van de verenigingen willen wij, kortom, instaan voor alle waarden en normen in het studentenleven.