Contact

Kantoor - Loggia

Tel Studentenbeheerder: 09 264 70 80
Tel Studentensecretaris: 09 264 79 06
Tel receptie: 09 264 70 85
E-mail: dsa@ugent.be

Permanentie

Dag Ochtend ? Namiddag ?
Maandag 10-12 uur 16-20 uur
Dinsdag 10-12 uur 16-20 uur
Woensdag 10-12 uur 16-20 uur
Donderdag 10-12 uur 16-20 uur
Vrijdag 10-12 uur 16-18 uur

Tijdens de permanentieuren is er iemand van het administratieve team aanwezig aan de receptie of in het lokaal 'De Loggia' in De Therminal en kunt u steeds met uw allerhande vragen terecht bij ons en staan we steeds paraat om te helpen.

Studentenbeheerder

Emilie De Rycke
Tel: 04 92 04 05 60

Studentensecretaris

Heike Krenn
Tel: 04 72 02 13 57

Administratieve medewerkers

Florence Delporte
Tristan Janssens

Studentenhuis De Therminal

Adres: Hoveniersberg 24, 9000 Gent

Team

DSA Team

De studentenbeheerder is verantwoordelijk voor de Dienst StudentenActiviteiten (DSA) en staat in voor de erkenning van verenigingen, de subsidiëring van studentenactiviteiten en de controle daarop, en het gebruik van de zalen in het studentenhuis De Therminal. Bijkomend fungeert die tevens als contactpersoon met de universitaire overheid en 'de buitenwereld'.

De studentensecretaris is de rechterhand van de studentenbeheerder. Deze staat in voor de administratieve, logistieke en operationele ondersteuning van de DSA.

De IT-medewerkers staan in voor de informatica-ondersteuning van de studentenverenigingen en de DSA. Ook voor problemen met deze website kunt u bij hen terecht.

De administratieve medewerkers staan de studentenbeheerder bij in de dagdagelijkse taken van de dienst. Zij helpen mee met onder andere het goedkeuren van ingediende formulieren en aanvragen.

Het statuut van de studentenbeheerder kan hieronder gevonden worden.

Geschiedenis

De Dienst StudentenActiviteiten kan zijn oorsprong traceren naar het Gentsch Studentencorps 'HOU ende TROU'. Dit was een overkoepelende studentenvereniging aan de onder "Flamenpolitik" vernederlandste Gentse Universiteit (1916-1918). Het GSC overkoepelde de faculteitskringen en de thematische of wijsgerige clubs.

Na de officiële vernederlandsing van de Universiteit in 1930, ontstond een nieuw draagvlak voor een overkoepelende vereniging voor Vlaamse studenten aan de Gentse Rijksuniversiteit. Het Gentsch Studenten Corps werd ingericht in 1933 door omvorming van het Algemeen Vlaamsch Hoogstudentenverbond (AVHV) afhangende Vlaamsche Studentenclub Gent. De vereniging greep met haar naam bewust terug naar Hou ende Trou. Nog in 1933-1934 richtte het GSC het studentenhuis MacLeod op. In 1933 waren er 9 faculteitskringen aangesloten bij het Corps; in 1940 waren dat er 14 en telde het GSC tussen de 700 en 800 leden.

In 1942 werd de aanzet gegeven tot een grote en actieve verzetsbeweging onder de studenten en kwam in Gent een lokale afdeling van de Nationale Studentengroepe(e)ring - aangesloten bij het Onafhankelijkheidsfront - tot stand. Op 17 januari 1945 werd de NSG in de Aula als nieuwe overkoepelende Gentse Studentenorganisatie gesticht. De statuten bepaalden nadrukkelijk dat de NSG boven alle politieke, godsdienstige en filosofische overtuigingen stond. In 1954 kocht de universiteit het huis Vincke in de Sint-Pietersnieuwstraat en bestemde het tot studentenhuis. Na verbouwingswerken nam de NSG er haar intrek.

Onder druk van politieke en filosofische studentenverenigingen werd in 1958 de a-politieke NSG als algemene Gentse studentenvereniging opgeheven en vervangen door het Gents Studentenkorps (GSK). In tegenstelling tot zijn voorganger groepeerde het GSK nu ook de politieke en filosofische studentenbonden en fungeerde het als koepelorganisatie voor het Faculteiten Konvent, het Senioren Konvent en het Politiek en Filosofisch Konvent. In april 1962 kwam daar nog het Kultureel Konvent bij, na een omvorming van de sinds 1961 bestaande Kulturele Kommissie.

Na de studentenprotesten van maart 1969 kregen de studenten bij wet inspraak in verschillende raden, commissies en bestuursorganen van de universiteit. Zo wordt ook het GSK ontbonden en een onderdeel van de verantwoordelijkheden opgenomen door het Centraal Studentensecretariaat, waarna omstreeks 1971-1972 de huidige Dienst StudentenActiviteiten werd opgericht. De DSA is het officieel UGent orgaan dat studentenverenigingen gestructureerd ondersteunt vanuit de centrale administratie van de universiteit. De Dienst StudentenActiviteiten bestond oorspronkelijk uit een sekretariaat en een Beheerder van Studentenaktiviteiten. Dit orgaan stond in voor de financiering en beheer van de budgetten en de subsidies.

In het decennium na het verdwijnen van het GSK werd het Gentse studentenleven gedomineerd door het Faculteitenkonvent. Hieraan kwam in 1985 een einde door de oprichting van een nieuwe overkoepelende vereniging, oorspronkelijk nogmaals Gents Studenten Korps genoemd, maar bijna onmiddellijk omgedoopt tot Gentse Studenten Raad (GSR). Na een vrij moeizame start, met o.m. een heroprichting in 1997, overkoepelde de GSR alle bestaande konventen: het Faculteitenkonvent, het Politiek en Filosofisch Konvent, het Werkgroepenkonvent, het Seniorenkonvent, het Kultureel Konvent, het Homekonvent en het Activiteitenkonvent.

Aan het begin van de jaren 2000 werd de studentenparticipatie en studentenvertegenwoordiging, nl. in beleidsorganen, gescheiden: de Gentse Studentenraad werd het orgaan waar studentenvertegenwoordigers (stuvers) elkaar ontmoeten, terwijl de konventen van alle erkende studentenverenigingen aan de Universiteit Gent elkaar ontmoeten onder koepel van de DSA, in de Vergadering der Konventsvoorzitters (VKV).