China, een onbegrepen macht

Vereniging
't Zal Wel Gaan
Starttijd
09-11-2021 20:00
Eindtijd
09-11-2021 22:31
Locatie
Het Van Crombrugghe's Genootschap
Adres
Huidevetterskaai 39
Meer info
https://www.facebook.com/events/1181668932324642?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D
Type terrein
Andere
Type activiteit
Lezing

Beschrijving

Er gaat geen week voorbij of ergens zien we wel een nieuwsbericht over China passeren. Het beeld dat de media ons voorschotelt van China is divers en vaak wat overweldigend. Haar economische vooruitgang wordt nu eens uitgedrukt in raketlanceringen, zo een duizend miljardairs die bepaalde Westerse luxemerken in leven houden, de ‘Nieuwe Zijderoute’ en Shenzhen, de ‘chinese Silicon Valley’, dan weer in het feit dat het land sinds 1970 zo’n goede 770 miljoen mensen uit de armoede heeft gered en zo bijna eigenhandig verantwoordelijk is voor veel van de statistieken die ons hoop zouden moeten geven dat het de betere richting uitgaat met de wereld.
We weten steeds meer van China en voelen toch dat een bepaald mysterie altijd zal blijven hangen rond het land, hetzij vanwege de censuur en het gebrek aan transparantie die er heerst, hetzij door die Chinese karakters die ondanks alle vertalingen en breedvoerige analyses altijd wel ergens op ons scherm opduiken om ons te herinneren aan de inherent complexiteit van de Chinese samenleving, de rijke geschiedenis van het land, die we met al dat nieuws bijna zouden vergeten.
Voor deze avond hebben we twee sprekers uitgenodigd die ons hun ervaring met het land zullen delen in een poging om die mysterie van wat meer kleur te voorzien:
Bart Dessein is professor sinologie aan de UGent en doceert er zowel chinese taal- en cultuurvakken als vakken die meer betrekking hebben op de relaties tussen het Westen en China of de beeldvorming die er hier ontstaan is van het Verre Oosten. Zijn academische interesse gaat dan weer vooral uit naar de Chinese filosofie waar onderzoeksprojecten uit voortvloeien zoals ‘Chinese philosophy and its religious minorities. Ethnicity, religion, and national identity in modern Chinese thought and the discipline of ethnic minority philosophies’.
Min Yang in afkomstig uit Changsha (Hunan, China) en woont nu al jaren in Gent. Hij heeft in China gedoctoreerd, was er aan de slag als post-doc om nieuwe waterzuiveringstechnieken te onderzoeken en werkt nu ook in het Gentse. Enorm geboeid door alles wat er in China gebeurt, heeft hij een uitgebreide kennis opgebouwd van de huidige politieke, economische en technologische situatie van zijn moederland. In het kader van nieuwsfeiten durft hij dan ook wel eens met zijn collega’s in discussie gaan over waar de waarheid nu precies te situeren ligt. Hij is dan ook de ideale persoon om ons het Chinese perspectief te brengen en een aantal mythes te doorbreken.