Comac ontdekt Festival van de Gelijkheid

Vereniging
Comac
Starttijd
28-11-2019 18:15
Eindtijd
28-11-2019 20:00
Locatie
Vooruit
Meer info
https://www.facebook.com/events/2512745685507666/
Type terrein
Andere
Type activiteit
Andere

Beschrijving

Comac Gent ontdekt het jaarlijkse Festival van de Gelijkheid. Samen gaan we naar de lezing van Glora Wekker, professor in gender en etniciteit aan de universiteit van Utrecht. Achteraf gaat zij in gesprek met Sabrine Ingabire (auteur en columnist) en Petra Van Brabandt (filosoof).

Emeritus Hoogleraar Etniciteit Gloria Wekker geldt als één van de belangrijkste stemmen in het kolonialisme- en racismedebat. Gloria Wekker: \"400 jaar imperialisme zou géén sporen hebben achtergelaten op cultuur, taal, instituten en de manier waarop we naar onszelf kijken en de ander?!”

Racisme is nog steeds een harde realiteit voor velen. Het risico op armoede, werkloosheid laaggeschooldheid en slechte huisvesting is veel groter wanneer je een ander kleurtje hebt of wanneer je naam een andere afkomst doet vermoeden. Ondertussen maakt de elite handig gebruik van een spelletje verdeel-en-heels om de burgers af te leiden van de structurele problemen in de maatschappij. Bepaalde politici durven nog steeds zonder blikken of blozen excuses verzinnen voor de koloniale tijden. (Extreem-)rechts wijst met de vinger naar mensen van kleur terwijl ze zelf in het geniep knippen in basisrechten van de bevolking om de winsthonger van de grote bedrijven tegemoet te komen. Terwijl het Westen bommen dropt en zich bemoeit met de lokale politiek van het Globale Zuiden, worden vluchtelingen ontmenselijkt en van hun rechten beroofd.

Met Comac willen wij opstaan voor de rechten van alle mensen. Samen staan we sterk om een solidaire tegenstroom op te bouwen. Daarom gaat Comac Gent samen naar dit debat: om bij te leren over de anti-racistische strijd en achteraf te discussiëren op welke manier wij de strijd tegen racisme moeten aangaan.

Wil je er graag bij zijn? Vergeet je niet in te schrijven via
https://www.festivalgelijkheid.be/programma/voorbij-de-witte-onschuld

We spreken af aan de ingang van de Vooruit om 18u15.