Mindfood: commons: tragedie of opportuniteit?

Vereniging
Jongsocialisten StuGent
Starttijd
09-03-2017 20:00
Eindtijd
09-03-2017 22:00
Locatie
Leslokaal 100.017, Blandijn
Meer info
https://facebook.com/events/1856371174586919
Type terrein
Andere
Type activiteit
Andere

Beschrijving

In de eerste Mindfood van 2017 op donderdag 9 maart gaan we dieper in op de commons. Met commons doelde men oorspronkelijk op gemeenschappelijke gronden. De gebieden werden onderhouden door een gemeenschap los van staat of markt. Het gemeengoed ging vervolgens verloren door de opkomst van het kapitalisme onder druk van de overheid, the enclosure of commons om de woorden van Karl Marx te gebruiken.

Uiteraard dekken de hedendaagse commons niet meer dezelfde lading, het achterliggend idee is wel nog steeds gelijkaardig. Het gaat om bronnen, goederen of diensten die beheerd worden door een netwerk van burgers, meestal los van markt of staat. Het kan gaan over energieproductie, het beheren van een moestuin, maar ook Wikipedia kan gezien worden als een common. De commonsbeweging stelt economische, sociale en ecologische duurzaamheid centraal.

Tijdens Mindfood gaan we in gesprek met Dirk Holemans (coördinator van denktank Oikos en gemeenteraadslid voor Groen in Gent) en Maïka De Keyzer (postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en kernlid van denktank Minerva). Dirk Holemans is tevens auteur van “Vrijheid en zekerheid” over de weg naar een sociaal-ecologische samenleving. Maïka De Keyzer doet onderzoek naar de historische commons waardoor ze een goed zicht heeft op mogelijke valkuilen in de hedendaagse commons.

Met hen gaan we opzoek naar de voordelen en nadelen van commons op ecologisch, sociaal, economisch en democratisch vlak. Wat is de rol van de staat in een commonseconomie? Op wat kan het idee achter de commons allemaal toepassing hebben? Met Mindfood stappen we af van de klassieke debatvorm. We gaan niet in een aula zitten, maar in een lokaal waar de vloer open is en iedereen doorheen het hele debat vragen kan stellen of kan deelnemen aan het gesprek.

CONCREET
Wanneer? Donderdag 9 maart, 20.00u.
Waar? Leslokaal 100.017, Blandijn.
Voor wie? Iedereen.