Decolonizing Gent university

Vereniging
Jong Groen StuGent
Starttijd
02-03-2016 20:00
Eindtijd
02-03-2016 22:00
Locatie
auditorium A, blandijn, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Meer info
https://facebook.com/events/725731040895792
Type terrein
Andere
Type activiteit
Andere

Beschrijving

UGent leidt een Europees onderzoekproject waar één van de voornaamste partners de Israëlische universiteit Technion is. Technion is daarbovenop geen gewone universiteit: ze prijzen hun studenten die deelnamen aan de aanvallen op Gaza in de zomer van 2014. Ze ontwerpen speciale opleidingsprogramma's voor het Israëlische leger en heel wat onderzoek wordt er samen met het Israëlische leger verricht zo werden er bijvoorbeeld op afstand bestuurde bulldozers ontwikkeld die hele buurten met de grond gelijk maakten in Gaza.

Terecht zouden we moeten kunnen stellen dat Gent daar nooit aan zou meewerken, maar er is geen enkele garantie dat de ontwikkelde kennis en technologieën daarna niet door het Israëlische leger worden gebruikt. Als we spreken over nanotechnologie dan kan dat evengoed gebruikt worden voor het ontwikkelen van mini spionnen, hoog technologische wapens, robot technologie, ...

Dit alles terwijl Gaza in puin ligt zonder elektriciteit, met kapotte scholen, waar 450 kinderen en honderden jongeren, studenten en professoren opgesloten zijn in Israëlische gevangenissen en scholen vaak beschoten worden met traangas. Net daarom zijn er meer dan 450 Belgische proffen en onderzoekers die zich uitspraken tegen alle samenwerking met Israël zolang Israël het internationaal recht niet respecteert.

UGent en bezetting van Palestina? Die twee dingen hebben niets met elkaar te maken zou je zeggen, of toch?

Op 2 maart spitten we dit helemaal verder uit met enkele experten van de Ugent.

Prof. Zeger Hens is verantwoordelijke van het onderzoeksproject waar UGent coordineert en Technion aan deelneemt en prof Andre Skirtach van de researchgroup Nano & Biophotonics verdedigen de samenwerking met het Technion

En Dr. Pascal Debruyne , faculteit politieke en sociale wetenschappen die deze samenwerking afwijst en de recente oproep voor academische boycott ondertekende.

Itamar Shachar Israëlisch Phd student UGent geeft een inleiding over het Technion en Waleed brengt een getuigenis uit Gaza waar hij de 3 offensieven door Israël meemaakte.