Meeting: Kunst en Revolutie!

Vereniging
Actief Linkse Studenten
Starttijd
08-11-2017 19:30
Eindtijd
08-11-2017 22:00
Locatie
Sint Lucas Aud A2
Meer info
https://facebook.com/events/103598720407039
Type terrein
Andere
Type activiteit
Andere

Beschrijving

Kunst is vandaag big business. Grote kunstgalerijen bepalen zelf welke kunst waardevol is en bijgevolg welke kunstenaars doorbreken, terwijl andere artiesten amper kunnen overleven: in Vlaanderen kan slechts 1 op de 10 kunstenaars rondkomen van zijn of haar artistieke activiteiten.

Ongelijkheid in de kunstwereld

Onder het kapitalisme, worden de mogelijkheden voor artiesten afgebroken. Geen enkel creatief proces kan in vrijheid ontwikkelen door een systematisch gebrek aan publieke investering in de culturele sector. Ook in Gent verkiest men 1 miljoen euro te investeren in twee werken van bekende kunstenaars, voor op de Korenmarkt, in plaats van in jong lokaal talent.

Galerijen proberen prijzen op te drijven door de markt te controleren: prijzen geheim te houden, zelf haar cliënteel te kiezen en bepaalde kunstenaars als een soort ‘huismerk’ te exploiteren. Werken van bekende kunstenaars als Damien Hirst worden verkocht voor 50 miljoen pond, of meer. Kunstenaars met een dergelijke faam kunnen met een volledig team van assistenten massa’s werken fabriceren om het onder een beroemde naam voor miljoenen te verkopen.

Kunst als revolutionair middel?

Doorheen de geschiedenis zien we echter dat kunst ook een middel wordt om nieuwe ideeën te verspreiden. Zo was er tijdens de Russische revolutie een trein, die door heel Rusland reisde, om de vernieuwende ideeën en doelstellingen van de revolutie te verspreiden. De trein was volledig bedekt met protestkunst en binnenin vonden tentoonstellingen, lezingen, opnames van speeches en films plaats.

Op woensdag 8 november, organiseren de Actief Linkse een meeting over kunst en revolutie. We willen er ingaan op de positie van de kunstenaar in een kapitalistische samenleving, maar ook welke rol die kan spelen in het realiseren van maatschappijverandering. Wat is de impact van revolutie op kunst, en omgekeerd, wat is de impact van kunst op revolutie? Wat zou kunst kunnen worden of zijn indien we ons collectief verzetten tegen het kapitalisme, opkomend voor een ander systeem?