ENGAGE TRIAL: legalisering van drugs, (g)een goed idee?

Vereniging
Engage
Starttijd
28-04-2021 18:30
Eindtijd
28-04-2021 20:30
Locatie
online
Meer info
https://www.facebook.com/events/750897472115211
Type terrein
Online
Type activiteit
online

Beschrijving

Edelachtbare Engagers,

DE ENGAGE TRIAL IS BACK!

(inschrijvingslink onderaan)

Graag stellen we jullie op de hoogte van een nieuwe ENGAGE Trial waarvoor we op jullie een beroep willen doen. “Hoezo, een beroep op ons doen?”, horen we jullie al denken. Ja, op jullie een beroep doen, als Jury. Onze ENGAGE Trial is een debat in de vorm van een fictieve rechtszaak, waarbij twee partijen het tegen elkaar zullen opnemen.
Deze partijen zullen tijdens hun pleidooi de stelling waarover de rechtszaak gaat verdedigen of betwisten. Door middel van hun argumenten zullen beide partijen beurtelings trachten het (virtueel) aanwezige publiek te overtuigen van hun gelijk. Dat publiek, dat zijn jullie, namelijk de jury die na afloop van de pleidooien d.m.v. een poll deze Trial zal beslechten.

Voor deze nieuwe ENGAGE Trial hebben we terug een heel interessante kwestie, met uiteenlopende meningen, op tafel gelegd, namelijk de legalisering van drugs en of dit (g)een goed idee is. Op 24 februari van dit jaar was het precies 100 jaar geleden dat in ons land de drugswet werd ingevoerd. Mensen die roesmiddelen, waaronder drugs, gebruiken worden gecriminaliseerd en bestraft.

Echter, de context en samenleving in het jaar 1921 waren helemaal anders dan zoals ze vandaag zijn en vele academici, experts, etc. in ons landen vinden de drugswet dan ook achterhaald. Zij pleiten voor de legalisering van drugs, wat volgens hen een betere manier is om drugsgebruik aan te pakken.

Maar waar je voorstanders van iets hebt, heb je ook tegenstanders. Het al dan niet legaliseren van drugs is een zeer delicaat onderwerp en hoort met de nodige zorg en nuance besproken worden. We hebben dus twee academici/experts aan de pro-zijde en twee aan de contra-zijde uitgenodigd om dit debat op een zo sereen en objectief mogelijke manier te voeren.
We hopen jullie gefundeerde inzichten aan te kunnen bieden over dit onderwerp dat wegens de 100-jarige ‘verjaardag’ van de drugswet terug op de voorgrond is gekomen.

Onze sprekers zijn:
Tom Decorte (pro): hoogleraar in het vakgebied Criminologie aan de UGent en directeur van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD)
Peter Muyshondt (pro): korpschef Lokale PolitieZone Rupel
Paul Van Deun (contra): klinisch psycholoog en lid van raad van bestuur VAD (Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen)
Vierde spreker: To be announced!

It’ll be worth enjoying our ENGAGE Trial dus schrijf jullie zeker in en kruip voor een avond in de huid van de jury.

Inschrijven via: http://bit.ly/EngageTrial
DATUM: woensdag 28 april
UUR: 18u30-20u30
PLAATS: Zoom