Een Vaccin tegen Fake News en Twijfels?

Vereniging
Engage
Starttijd
09-03-2021 21:42
Eindtijd
09-03-2021 23:39
Locatie
online
Type terrein
Online
Type activiteit
online

Beschrijving

Ondertussen leven we al bijna een jaar met het virus. Enerzijds hunkeren we naar het Rijk Der Vrijheid, anderzijds heerst er zoveel onzekerheid over de manier waarop we dat rijk terug kunnen betreden. Die manier bestaat namelijk uit het ons massaal laten vaccineren met het coronavaccin. Het is meer dan normaal dat velen twijfels en onzekerheden hebben over het vaccin, aangezien het een nieuw gegeven is en er enorm veel (des)informatie over bestaat. Belangrijk is wel om de twijfels en desinformatie ter harte te nemen om deze dan oprecht te proberen wegnemen bij mensen. Ze zorgen er namelijk voor dat het vertrouwen wegebt en mensen zich niet durven/willen laten vaccineren. Echter, het bestaan van de vaccins op zich zullen ons niet verlossen van deze pandemie. Het is het effectieve massale vaccinatie die hier de uitweg biedt en daarvoor moet er voldoende vertrouwen aanwezig zijn en iedere vorm van desinformatie bestreden worden. Zo kunnen beoogde vaccinatie strategieën zich succesvol ontwikkelen en doorzetten.
Onlangs kopte De Morgen “Waarom alleen kwetsbaren vaccineren niet voldoende is: 6 schadelijke mythes over de vaccins doorgeprikt.”. Dit artikel brengt de desinformatie en twijfels die, zowel on- als offline, bij velen in de maatschappij rondcirculeren duidelijk in kaart en tracht ze te ontkrachten. Het is goed dat er aandacht aan wordt besteed, zodat mensen en instanties worden aangezet om duidelijkheid te scheppen omtrent de vaccins.
Met Engage zouden we hier graag aan willen bijdragen door twee experten in de hiervoor meest relevante domeinen aan het woord te laten. Als eerste expert stellen we graag Nathalie Van Raemdonck, aan jullie voor, die zich intensief bezighoudt en onderzoek doet naar desinformatie en de schadelijke gevolgen ervan. Vervolgens hebben we als tweede expert Pierre Van Damme, vaccinoloog en hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen.
Samen zullen ze ons een breder plaatje geven wat betreft de vaccins, de vaccinatiestrategie en op welke manier fake news en twijfels hier een impact op hebben.
Heb jij vragen die je graag beantwoord wilt zien? Stuur ze ons dan gerust door en wij zorgen dat ze tot bij de sprekers komen. Uiteraard kan je je de avond zelf ook tot hen wenden met je vragen.