De maakbare baby: genetisch ENGAGE TRIAL: gewijzigde baby's, willen we dat?

Vereniging
Engage
Starttijd
06-03-2019 19:00
Eindtijd
06-03-2019 21:00
Locatie
ABVV gebouw vrijdagsmarkt
Meer info
Type terrein
Andere
Type activiteit
Andere

Beschrijving

Beste Engagers!

Binnenkort vindt er weer een ENGAGE TRIAL plaats! Een fictieve rechtszaak waarbij sprekers het tegen elkaar opnemen in de vorm van pleidooien. Jij bent de centrale gast omdat jij de rechter zult zijn die zal oordelen over de pleidooien. Deze ENGAGE TRIAL draait rond het al dan niet genetisch wijzigen van baby's.

In november van vorig jaar liet de Chinese professor He Jiankui weten dat hij, zonder medeweten van de Universiteit waarin hij tewerkgesteld werd, een geheimzinnig klinisch onderzoek voerde. Dat onderzoek betrof het genetisch wijzigen van kinderen vóór de geboorte door middel van de goedkope en precieze gene-editing technologie, CRISPR/CAS9. De eerste genetisch gewijzigde baby’s zijn vandaag dan ook een feit. Het betreft een tweeling Lulu en Nana. De professor deelde ook mee dat een andere vrouw potentieel zwanger was van een door hem genetisch gewijzigd kind. Het klinisch onderzoek, aldus de professor, kaderde uitsluitend rond het beschermen van nog niet geboren kinderen tegen HIV-infectie, wanneer de vader HIV positief is.

De professor werd ontslagen door de Universiteit en verschillende professoren in China en wereldwijd reageerden geschokt en afkeurend, vooral door de momenteel onvoorspelbare gevolgen die de genetische manipulatie kan veroorzaken. Bovendien is het genetisch wijzigen van kinderen vóór de geboorte in veel landen, waaronder China, verboden. Andere professoren stemmen dan wel weer in met het proefproject en vinden dat de manipulatie te rechtvaardigen is door de dreiging die HIV heeft op de samenleving.

Hoewel professor He onvoorzichtigheid en het plegen van een misdrijf verweten kan worden stelt zich de vraag of, ruimer gezien, genetisch gewijzigde baby’s gewenst zijn wanneer er minder wetenschappelijke onzekerheden zouden bestaan over de mogelijke gevolgen ervan. Of zal de wetenschap daartoe nooit in staat zijn? En als de wetenschap hiertoe ooit in staat is, zal dit dan niet de doos van pandora openen?

Vragen waarover onze pleitbezorgers op 06/03/2019 tijdens de ENGAGE TRIAL “De maakbare baby: genetisch gewijzigde baby’s, willen we dat?” hun licht zullen werpen om u, leden van de jury, in de mogelijkheid te stellen daarover een verdict te geven.

GRATIS INKOM